Nye regler for OTP - pensjonssparing

Del på:

Regler om pensjon fra første krone og dag, trådte i kraft 1. januar 2022. Arbeidsgivere må tilpasse pensjonsordningene til de nye reglene innen 30. juni 2022.

OTP - obligatorisk tjenestepensjon er en pensjonsordning som er pliktig for mange arbeidsgivere. 
Man må opprette pensjonsordning for sine ansatte når bedriften oppfyller minst ett av disse vilkårene:

  • Foretaket har minst to personer og begge har en arbeidstid og lønn som utgjør 75 prosent eller mer av en full stilling.
  • Foretaket har minst én arbeidstaker som ikke har eierinteresser i foretaket, og en arbeidstid og lønn som utgjør 75 prosent eller mer av full stilling.
  • Foretaket har personer som hver har en arbeidstid og lønn som utgjør 20 prosent eller mer av full stilling, og som til sammen utfører arbeid som tilsvarer minst to årsverk.

Frem til 01. januar 2022 var det et krav om at den ansatte var fylt 20 år, hadde minimum 20 % stilling, og en lønn over 1G (kr. 106 399,- pr. 01.05.2021) som den ansatte måtte overstige før man var pliktig til å ta den ansatte inn i bedriftens pensjonsavtale. Mange bedrifter kunne derfor ha deltidsansatte, studenter eller sommervikarer ansatt, uten at man måtte omfatte dem i bedriftens pensjonsordning.

Fra i år er grensen for stillingsprosent fjernet, og man er pliktig til å melde alle ansatte inn i OTP-ordningen når de overstiger kr. 1000,- i lønn. Den nedre aldersgrensen er senket fra 20 til 13 år. Dette innebærer at det er mange arbeidsgivere som må melde inn flere av sine ansatte, på et tidligere tidspunkt enn før. 

Finansdepartementet har fastsatt overgangsregler i forskrift, og arbeidsgivere må ha tilpasset sine pensjonsordninger til de nye reglene senest 30. juni 2022.

Om du er usikker på hvilke regler som gjelder for din bedrift, eller om du har andre spørsmål om pensjon, ta gjerne kontakt med oss. Vi hjelper deg! 

Meld deg på vårt nyhetsbrev
Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×