Endringer i gaveregler for arbeidsgivere

Del på:

Endringer i skattereglene for gaver til ansatte kan innebære store beløp i spart skatt og arbeidsgiveravgift, uten at gaven koster noe for arbeidsgiver.

En endring i skattereglene for gaver til ansatte fra 2021, gjør at arbeidsgiver med et pennestrøk nå kan gi en gave til den ansatte, uten å bruke penger på det.

Myndighetene har ønsket å gi arbeidsgivere mer fleksibilitet, og har derfor økt beløpsgrensen fra 2000 til 5000 kroner pr. ansatt. Enda viktigere er det at myndighetene har fjernet kravet om at alle ansatte må få samme gave for at den skal være skattefri.

Det eneste kravet er at gaven må bestå av en naturalytelse, som betyr at det ikke kan være en ren pengegave.

Eksempler på gaver som kan gis etter det nye regelverket er:

  • En klassisk gave bestående av en gjenstand
  • Et gavekort som ikke kan innløses i kontanter
  • Fri telefon, bredbånd eller avisabonnement til den ansatte
  • Abonnement på en strømmetjeneste
  • Premie til gruppeliv- ulykkes eller behandlingsforsikring
  • Abonnement på treningssenter
  • Personalrabatter utover fribeløpet på kr 8 000
  • Premiering av ansatte (beste selger, årets ansatt o.l.)

Kan brukes til fri telefon

Siden skattemyndighetene har åpnet for at gaven nå kan brukes til å «nulle ut» den skattepliktige fordelen for naturalytelser, er alt arbeidsgiver trenger å gjøre en liten korreksjon på den ansattes lønnsslipp.

- Ved å gi gaven for eksempel i form av fri telefon, fri bil eller forsikringspremie, kan både arbeidsgiver og arbeidstaker spare store beløp. Dersom arbeidsgiver for eksempel gir fri telefon i gave, sparer de 620 kroner i arbeidsgiveravgift per ansatt, samtidig som den ansatte sparer ca. 2000 kroner i skatt, litt avhengig av hvilken marginalskatt vedkommende har, sier Espen Øren i Simployer.

Store beløp å spare

Øren understreker at det ikke er skattereglene for naturalytelser som er endret, men reglene for gaver til ansatte. Ved å gi naturalytelser, som ansatte allerede får, i gave, vil disse altså bli skattefrie. Virksomheten sparer 14 prosent i arbeidsgiveravgift, mens den ansatte i gjennomsnitt sparer rundt 40 prosent i skatt på disse ytelsene.

– En virksomhet med 50 ansatte vil for eksempel kunne spare kr 31 000 i arbeidsgiveravgift, og de ansatte totalt kr 100 000 i skatt – bare for fri telefon. For næringslivet totalt sett snakker vi om enorme summer, sier Øren.

Les hele saken hos Simployer: https://www.simployer.no/artikler/kan-spare-milliardbelop-pa-endringer-i-gavereglene/

Meld deg på vårt nyhetsbrev
Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×